Bun venit in Egipt!
EGIPTUL – este o tara cu religie musulmana si acest lucru trebuie luat in consideratie de catre cei acre se afla in aceasta tara! In timpul rugaciunilor nu este recomandat nemusulmanilor sa intre in moschee. La intrarea in biserica incaltamintea trebuie scoasa. Femeile trebuie sa-si acopere capul. Fustele scurte, bligii strinsi pe corp, bluzele decoltate, pot fi interpretate de catre egipteni drep um motiv de a face cunostinta. Din cauza diferitor comportamente de prost gust a unor femei straine, egiptenii si-au facut o parere corespunzatoare. Acest lucru trebiue retinut si trebiue evitat contactul personal. Mai ales ca femeile de tip european sunt deosebite de cele egiptene si involuntar atrag atentia barbatilor egipteni. Nu se recomanda bautul si fumatul in locurile publice in timpul Radamanului – postul religios al musulmanilor. Canoanele religioase ale religiei musulmane impun abtinerea de la consumul de alcohol. Iata de ce propunerea de a servi pe cineva cu o bautura poate fi interpretata drept ofensa. In cel mai rau caz trebuie sa cunoasteti persoana pe care doriti sa o serviti. Tinerii indragostiti nu trebuie sa-si expuie sentimentele in public. Egiptul nu este tara unde femeile pot primi bai de soare topless (cu sinii goi) sau sa se dezgoleasca complet.
INFORMATIE GENERALA Republica Araba Egipt (RAE) – este un stat la nord-vestul Africii si peninsulei Sinai in Asia (1.000.000 m2 – aproximativ 6% din teritoriu). Capitala – Cair. Religia – islamica. Valuta – lira egipteana.
POZITIA GEOGRAFICA, NATURA Nord-vestul Africii. Egiptului ii apartin citeva insule din golful Suez si Marea Rosie. Are frontiera cu Livia la nord, cu Sudanul la sud, iar cu Izraelul la nord-vest. Din februarie 1958 pina in septembrie 1961 a fost in componenta Republicii Arabe Unite (federatie cu Siria). Dupa iesirea Siriei din componenta federatiei, timp de 10 ani si-a pastrat denumirea precedenta.
CLIMA La nord clima este subtropicala, in restul teritoriului – tropicala de pustiu cu o temperatura diversa. Temperatura apei in Marea Rosie nu coboara mai jos de +20 de grade. Scaldatul in Egipt dureaza tot anul imprejur: temperatura apei in Marea Rosie nu coboara mai jos de +20 de grade pe litoral si mai jos de +22 in corali (in Marea Rosie n-ar fi crescut corali daca temperatura apei ar fi mai los de +22°C), vara, temperatura apei ajunge pina la +30. Cea mai inalta temperatura se inregistreaza in iulie si august, temperatura scade in octombrie. Va recomandam calatoria in Egipt in perioda septembrie – noiembrie, cind corelatia dintre pret si conditiile climaterice sunt optimale.
RELIGIA Religia oficiala este cea islama. Aproximativ 10% din popilatie sunt crestini.
BUCATARIA Bucatele din care in Egipt sunt pregatite mai intii de toate din carne de vita sau berbec. De cele mai dese ori carnea este taiata marunt sau este tocata din care se pregatesc pirjoale. Este foarte populara saurmaua. Ficatul de camila, prepelitele si hulubii umpluti sunt bucate de delicates. Dejunul tipic al egiptenilor consta din placinte pe tigaie si mazare. Mincarea vegitariana este mai frecventa in bucataria egipteana decit mincarurile din carne. Exista o varitate imensa de gustari. De exemplu, salata din portocale cu masline si ardei, piureu din vinete si usturoi, crema din cunjut cu ulei vegetal. Un element foarte important in bucataria egipteana consta in pregatirea bucatelor fara apa, in sucul lor, sau cu adaos de ulei. Astfel, de exemplu, se pregateste tocana din legume, care se serveste rece.
VIZE, CONTROLU VAMAL Cetatenii Rusiei, Ucrainei si a Romaniei pot primi vizele in aeroport Sarm Ali Seiha sau Hurgad. Cetatenii Moldovei trebuie sa-si deschida vizele din timp la ambasada Egiptului. Regulile de perfectare a actelor pentru primirea vizelor: 1. Pasaport valabil cu 6 luni mai mult din momentul intoarcerii din Egipt, 2. Fotografii de marimea pasaportului, 3.Pachetul cu rezervarile turistice, 4. Ancheta personala. Perioada de perfectare a actelor pentru vize este de 5 zile lucratoare. Pretul vizei - 60$ SUA.
Mincarea si apa. Nu se recomanda sa beii apa din robinet. Pentru a evita probleme legate de indigestie este mai bine sa consumati fructele curatite de coarja, sa nu consumati legume crude, sucuri si bauturi alcoolice de productie locala. Masa suiedeza. Trebiue de retinut faptul ca seara toate bauturile se servesc la un pret adaugator. De obicei se serveste apa minerala negazata – „Baraka”(folasitaore pentru sanatate si nu scumpa). Husa medicala.Trebuie sa aveti cu sine, in mod obligatoriu, crema cu factor inalt de protectie contra razelor solare, medicamente pentru boli intestinale ( pentru orice eventualitate). In cazuri urgente sunati: politia – 122, urgenta medicala – 123, in caz de incendiu – 125.