Ro   Ru   En
Bulgaria online
Inregistrare Pentru Turisti Pentru Agentii Grecia online Turcia online Check out Login
Calipso

Turcia  


Descriere

 

Informatii generale.
Capitala: Ankara (52°31' lat. N 13° 24' long. E)
Suprafata: 779,4 mii km2
Limba: turca
Religie: musulmana
Moneda: 1 Lira turceasca noua
Ziua independentei: 29 octombrie 1923
Populatie: 69,6 mil locuitori
Fus orar: EET (ca si in RO)
Prefix telefonic: +90
Domeniu internet: .tr
Orasele principale: Istanbul, Izmir, Andana, Bursa
Forma de guvernamant: republica
Structura etnica: Turci – 86%, Kurzi – 11%, Arabi – 1%, altele 2%
Clima: temperat-maritima pe litoralul Marii Negre si subtropicala pe litoralul Marii Mediterane. In ianuarie, temperaturile medii sunt de 5°C in nord, la Samsun, -4 °C in podisul Anatoliei la Kayseri si 11°C in sud, la Antalya. Precipitatiile sunt reduse in sud si centru (in jur de 400 mm/an) si bogate in nord-vest, pe litoralul Marii Negre (1.600 mm/an). In timpul sezonului turistic care incepe in luna mai se inregistreaza o temperatura medie de 25°C, temperatura care in varf de sezon (iulie-august) ajunge pana la 30-40°C.
 
Obiceiuri/ traditii: Sarbatorile religioase se tin dupa calendarul islamic.
1 ianuarie: anul nou (Yılbaşi)
23 aprilie: Ziua Naţională a Suveranităţii (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami)
19 mai: Ziua tinerilor, a sportului şi a gandului Atatürk (Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami)
30 august: Ziua Victoriei (Zafer Bayrami)
29 octombrie: Ziua Republicii (1923) (Cumhuriyet Bayrami)
10 noiembrie: la ora 09:05 toata tara tine un moment de reculegere in amintirea lui Ataturk, decedat in 1938
 
Geografie. Pozitionarea Turciei este una stategica, fiind localizata la intrepatrunderea a doua continente: 97% din suprafata tarii se gaseste pe teritoriul Asiei (Anatolia, nume care in limba greaca inseamna „rasaritul soarelui” sau „est”, o mare peninsula muntoasa), si 3% pe teritoriul Europei (peninsula Balcanica). Datorita acestei pozitionari intre Europa si Asia si trei mari (Marea Egee la vest, Marea Neagra la nord, Marea Mediterana la sud), Turcia a fost o rascruce istorica si este considerata ca fiind o punte de legatura atat intre cele doua continente, cat si intre diferitele civilizatii, europeana si islamica, primind influente din ambele parti. Se invecineaza cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; si Irak si Siria la sud.
 
 
Fusul orar – coindcide cu cel al Moldovei.
Convorbirile telefonice. Toate tipirile de convorbiri telefonice sunt contra plata. Convorbirea din hotel este mult mai scumpa decit cea de la aparatele de telefon automate. Ataratele de telefon sunt amplasate linga hotele, in toate regiunile turistice.

Regimul de lucru.

Magazinele si pietele, de regula, sunt inchise duminica si in prima zi a sarbatorlor religioase.In orice regiune si chiar oras, regimul de lucru poate sa difere. Aceasta intrebare trebuie sa fie clarificata la sosire. Magazinele, de obicei, lucreaza de la 9,00 pina la 19-20.00, prinzul este de la 13.00 pina la 14.00.
Monumentele arheologicelucreaza de la 8.00, 9.00 pina la 17.00,18.00. Bancile – 8.30 pina la 17.00 (prinzul de la 12.00 – 13.30). Lucreaza toate zilele, in afara de simbata si duminica. In statiunile balneare, bancile lucreaza nonstop. Piata (Stanbul) lucreaza de la 8.00 pina la 18.30 in toate zilele in afara de duminica.
Moscheele sunt deschise aproape tot timpul, dar nu este de dorit sa intrati in ele in timpul rugacinilor (timp de 20 de min dupa ce s-a facut chemarea la rugaciune), dupa cum si vinerea,care este o zi ffinta pentru musulmani.
Muzeele sunt deschise de la 8.30 sau 9.30 pina la 17.00, vara acestea se inchi mai tirziu. Majoritatea muzeelor sunt inchise lunea, iar Palatul Sultanului in Istambul nu lucreaza marti.
Institutiile guvernamentale lucreaza de la 8.00 sau 9.00 pina la 16.00 (intreruperea la prinz de la 12.00 – 13.00), in timpul Ramadanului orele de lucru pot fi reduse. In timp de vara, unele institutii, lucreaza de la 7.00 pina la 14.00. Linga orice moschee se afla veceuri fara plata.

Istorie. Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie 1923 din ramasitele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne incep odata cu sosirea triburilor turce in Anatolia in secolul al 11-lea. In urma infrangerii turcilor selgiucizi de catre mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane sa devina o forta importanta in regiune. In secolul al 16-lea, ajuns la intinderea maxima, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est si Caucazul. Dupa infrangerea suferita in primul razboi mondial, puterile invingatoare au cautat impartirea imperiului prin Tratatul de la Sèvres. Cu sprijinul aliatilor, Grecia a invadat si ocupat orasul Izmir, in conformitate cu Tratatul. La 19 mai 1919 a fost initiata o miscare nationalista sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk Pasa, un comandant militar care s-a distins in cursul bataliei de la Gallipoli. Kemal Pasa a incercat revocarea termenilor tratatului semnat de sultan la Istanbul, mobilizand fiecare parte a societatii turcesti,in ceea ce a devenit razboiul turc de independenta (in turca: Kurtulus Savasi).

La 18 septembrie 1922, armatele de ocupatie ale Antantei au fost invinse si tara eliberata. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie 1922, astfel incheindu-se 631 de ani de stapanire otomana. In 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (insemnand Parintele Turciei) si a devenit primul presedinte al tarii. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzand-o de trecutul ei otoman. Turcia este o republica democratica, laica, constitutionala al carei sistem politic a fost stabilit în 1923, iar in prezent este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei.

 



Copyright © Calipso. All rights reserved.   
To Top!