Ro   Ru   En
Bulgaria online
Inregistrare Pentru Turisti Pentru Agentii Grecia online Turcia online Check out Login
Calipso

Insula Thasos  


 Nicio altă insulă grecească nu poate concura cu Thassos. Ea este singura acoperită complet de o bogată vegetaţie, iar priveliştea este de vis: munţi înalţi (vârful Ypsarion, 1203m) coboară spre golfurile turcoaz, făcând loc unor plaje încântătoare, unele bine îngrijite de autorităţile locale iar altele sălbatice, dar de o frumuseţe de neegalat.

Thassos este cea mai nordică insulă a Greciei, aflată în Marea Egee, la doar opt kilometri de partea continentală. Se ajunge uşor şi destul de repede din România, în aproximativ 10 ore cu maşina de la Bucureşti. Transferul pe insulă se face din oraşul grecesc Keramoti, cu feribotul, către capitala Thassos Town (Limenas). Un bilet dus-întors costă 7 euro iar drumul pe mare durează 40 de minute. Plimbarea cu vaporul este foarte relaxantă, întrucât avem nişte "ghizi" mai speciali: o armată de pescăruşi, ademenită de bucăţile de pâine oferite de turişti. Păsăroii nu sunt deloc timizi şi înhaţă bucăţile chiar din mâinile turiştilor!

Insula de smarald are o circumferinţă de aproximativ 100 km. Dacă vreţi plaje cu nisip fin, vă sfătuim să mergeţi pe coastele de nord şi est, unde veţi găsi nişte golfuri extraordinare. Litoralul dinspre vest şi sud este însă mai stâncos, iar plajele sunt cu pietricele şi pline de nişte animăluţe pe care nu vrem să călcăm în apă: aricii de mare. În cazul în care aveţi ghinionul să daţi peste unul, mergeţi la un doctor local să vă scoată acele din tălpi.

Thassos este o destinaţie de vacanţă liniştită, preferată mai ales de familiile cu copii, însă şi de tinerii de 20 de ani care vor să se relaxeze. Nu există prea multă agitaţie, iar viaţa de noapte se limitează la câteva cluburi şi baruri pe malul mării. Prin urmare, persoanele care îşi doresc ceva în genul "Ibiza" nu vor fi prea încântate.

Capitala insulei, Thassos Town sau Limenas, este un oraş micuţ dar foarte cochet, plin de palmieri, leandri şi, bineînţeles, pisici. La orice tavernă ne-am aşeza, fie ea pe malul mării, fie în interiorul oraşului, suntem asaltaţi de micuţele feline, care fac orice ca să ne impresioneze: se gudură pe lângă picioare, se lasă mângâiate, şoptesc mieunaturi şi torc, în speranţa că vor căpăta o bucată de cărniţă. Pisicile din Thassos sunt un pic mai diferite de cele "continentale", trăsătura lor principală fiind ochii de... extraterestru.


În Limenas nu ai cum să te plictiseşti, pentru că este un orăşel complet: are faleze cu tradiţionalele taverne greceşti, unde toţi chelnerii se bat în oferte ca să te atragă la ei, străduţe înţesate de magazine (pentru pasionaţii de shopping), clădiri frumoase foc realizate în stil mediteranean dar şi multă istorie, pentru cei care vor să şi viziteze. 

Astfel, în spatele vechiului port, descoperim cel mai mare sit arheologic de pe insulă.  În mijlocul anticei agora, exista odată o curte înconjurată de coloane şi decorată cu statui şi altare. Vechiul conservator era locul unde se ţineau evenimentele muzicale. Templele lui Hercule, Poseidon şi Dionis erau cele mai sacre locuri de pe insulă. Teatrul antic mai domină şi acum colina de lângă oraş, fiind parţial refăcut, şi dacă sunteţi norocoşi puteţi chiar asista la un spectacol acolo. În vârful aceleaşi coline, se află ruinele maiestuosului templu al Atenei. Bătând străzile din Limenas veţi descoperi şi alte vestigii antice. Puteţi vizita, de asemenea, şi muzeul de Arheologie din vechiul port.


ar noi vă sfătuim să mergeţi de-a lungul falezei, până în capătul estic al oraşului, unde veţi descoperi un loc absolut încântător: o terasă construită pe stânci, înconjurată de o apă cristalină turcoaz. Urcând stâncile, veţi da în vârful lor de o capelă micuţă, iar dacă veţi continua drumul de la capelă în sus pe colină, ajungeţi la teatrul antic şi la templul Atenei, de unde se vede panorama întregului oraş.  

În Limenas sunt două plaje, una micuţă în vestul oraşului, dar neamenajată şi ocupată de aricii de mare, şi una mai mare, lângă vechiul port, cu nisip şi apă limpede. Şezlongurile şi umbrelele sunt gratis, dacă cumpăraţi o băutură de la terasa care are grijă de porţiunea de plajă.

Seara, oraşul este plin de viaţă: tavernele sunt pline ochi, la fel şi străduţele cu magazine, de unde puteţi să vă luaţi tot felul de suveniruri. Noi vă sfătuim să încercaţi însă barurile de plajă, care au amenajate măsuţe chiar pe nisip şi stau la lumina lumânărilor. Cine vrea să danseze, poate încerca cele două cluburi ale oraşului, muzica este foarte bună.

Cum vă spuneam la începutul articolului, dacă vreţi plaje nisipoase, mergeţi în est. Aici sunt cele mai frumoase plaje ale insulei şi poate chiar ale Greciei. La 2km de Limenas se află plaja Makryammos, de o frumuseţe uimitoare, care însă este privată, şi dacă vreţi să vă bucuraţi de ea trebuie să plătiţi. 

Mai în sud, tot pe coasta de est, este magnifica plajă Golden Beach, cu nisipuri aurii (aşa cum spune şi numele ei), o apă de smarald şi o panoramă incredibilă: în timp ce înoţi în apele destul de mici ale golfului, te uiţi la munţii cei mai înalţi ai insulei. Plaja este curată, şi se pot închiria două şezlonguri şi o umbreluţă la 7 euro. Din Limenas se fac 20 de minute cu maşina proprie sau 40 de minute cu autobuzul, pentru care biletul costă 1,80 de euro. Autobuzele sunt în fiecare oră, de la 8 la 18.


Amatorii sporturilor nautice au ce face pe Golden Beach: am găsit aici toată gama, de la bărci gonflabile, la hidrobiciclete (10 euro pe oră, patru locuri), jet skiuri (25 de euro, zece minute), cunoscuta banană, dar şi bărci cu motor şi plimbarea cu paraşuta trasă de barcă (35 de euro de persoană, 60 de euro două persoane). 

Cea mai frumoasă plajă amenajată a insulei este însă Paradise Beach. Arată ca în... paradis!!! Înconjurată de munţi şi stânci pline de vegetaţie, cu cel mai fin nisip posibil şi cea mai albastră apă a Mediteranei este într-adevăr unul dintre cele mai frumoase locuri ale insulei. În apă mergi sute de metri până se adânceşte, bancuri de peşti înoată cu tine iar în zare se vede micuţa insulă nelocuită Kinira...peisajul este parcă desprins dintr-un tablou.


Dacă aveţi însă maşină personală sau dacă puteţi să închiriaţi una de la centrele Car Rental, vă recomandăm să vizitaţi plajele sălbatice ale insulei, pentru că sunt mici comori ascunse de vizitatori. Trebuie să aveţi însă la dispoziţie o maşină cu un motor mai puternic (în niciun caz de 1,2 pentru că riscaţi să rămâneţi în moţ de deal) sau un jeep, pentru că drumurile către aceste plaje nu sunt asfaltate şi sunt destul de grele, cu nisip, praf şi pietroaie. Noi am vizitat o plajă de marmură, aflată între Makryammos şi Golden Beach, şi am rămas fără cuvinte în faţa ei...o plajă aşa frumoasă, cu un nisip alb de marmură şi apa verzuie-turcoaz, în degrade...Cel mai frumos loc al insulei.

 

Dacă nu aveţi maşină proprie şi vreţi să vizitaţi toată insula, nu vă faceţi probleme, există autobuze care ajung în toate oraşele. Biletele se pot lua din maşină.

Insula este cunoscută şi pentru mânăstirile sale şi izvoarele cu apă tămăduitoare. Cea mai cunoscută dintre ele, şi cea mai frumoasă, este mânăstirea de maici Arhanghelul Mihail, aflată în vârful stâncilor, chiar deasupra mării. De la mânăstire se face un drum printre stânci către o grotă unde există un izvor cu apă miraculoasă.

Cei care vor să facă drumeţii pe munte, trebuie să fie bine echipaţi, iar dacă vreţi să mergeţi cu maşina pe munte, aveţi nevoie neapărat de o maşină 4X4. Drumul merită însă, întrucât panorama din vârf este fantastică! Găsiţi în toate oraşele hărţi cu drumurile de munte.

Insula Thassos este renumită pentru măslinii săi, şi puteţi să vă cumpăraţi din toate magazinele sau chiar direct de la producători, produse proaspete din măsline. Thassos este recunoscut şi pentru marmura sa, cea mai albă din lume. De altfel, pot spune că este o insulă făcut numai din marmură, întrucât o găseşti oriunde te uiţi! Stânci, praf, nisip şi munţi întregi de marmură. Aşa că vă sfătuim să vizitaţi şi una din carierele de marmură, aflate la tot pasul.

Să nu plecaţi cumva de pe insula de smarald fără să nu încercaţi preparatele specifice, şi anume mierea de pin sau fructele şi legumele conservate în sirop de miere!

Tavernele din Thassos sunt bine pregătite pentru turiştii români: au meniuri în română, chelneri care au învăţat limba română şi fac oferte care de care mai apetisante! Aproape peste tot, desertul este din partea casei, iar de multe ori primeşti şi vin din producţia locală şi o reducere de 10% la nota de plată! La capitolul mâncare, vă recomandăm caracatiţa la grătar, este delicioasă, precum şi toate fructele de mare ce se găsesc la preţuri bune în orice tavernă. Nu uitaţi de tzatziki, mousaka, stifado sau souvlaki!

Sperăm că v-am tentat cu propunerea noastră pentru destinaţia de vacanţă şi aşteptăm de la dumneavoastră impresii de călătorie de pe minunata insulă de smarald!





Copyright © Calipso. All rights reserved.   
To Top!